Vuosijuhlat ovat akateemisista juhlista arvokkaimpia ja hienoimpia. Tämä käy toteen varsinkin Synapsin juhlien kohdalla, sillä vietämme juhliamme viiden vuoden välein. Voidaankin sanoa, että synapsilainen kokee elämässään oman ainejärjestönsä vuosijuhlat vain kerran. Tästä mahdollisuudesta kannattaakin ottaa kiinni.

Vuosijuhlat koostuvat neljästä osasta, cocktailtilaisuudesta, pääjuhlasta, jatkoista sekä seuraavan aamun silliaamiaisesta.

Ensin on tapana pitää cocktailtilaisuus, jossa kutsuvieraat saavat halutessaan ojentaa vuosiatäyttävälle yhdistykselle tervehdyksen lahjoineen. Varsinkin sisarainejärjestöt ja muut kutsutut ainejärjestöt ojentavat lahjoja joiden käyttöarvo ei useastikaan ylitä niiden huumoriarvoa. Cocktailtilaisuus voidaan järjestää koko juhlaväelle, jos juhlat ovat pienet. Cocktailtilaisuuden jälkeen siirrytään varsinaiseen pääjuhlapaikkaan tai mikäli paikka on sama niin pääjuhlatilan ovet avataan. Vieraat astuvat sisään hyvässä järjestyksessä juhla- tai iltapukunsa sekä akateemiset ansiomerkkinsä kunnialla kantaen ja kättelevät illan emännän ja isännän. Kättelyn jälkeen vieraat saavat etsiä omat nimikoidut istumapaikkansa.

ETIKETTI:

Istumapaikkansa löydettyään juhlavieraat seisovat paikkojensa takana kunnes koko pöytäseurue on koolla. Herrat auttavat pöytädaaminsa, eli heistä oikealla puolella olevan daamin, istumaan. Daamit eivät laske pikkulaukkuaan missään kohtaa pöydälle vaan pitävät sen sylissään tai tuolin selkänojalla. Daamien pukukoodiin kuuluu, että hiukset ovat kiinni ylhäällä ja olkapäät peitettynä sopivalla asusteella.

Pääjuhla alkaa Suomen- ja yhdistyksenlippun saapumisella sekä Maamme-laululla. Pääjuhlaa koostuu pääpiirteissään aterioinnista ja esityksistä sekä snapsilauluista aterioinnin välissä (huom. etiketin mukainen skoolaus, kts. alla). Pääjuhlan kohokohtia ovat tietenkin juhlapuhe, esitukset ja puhe daameille, miehille tai ystävälle. Huomioitavaa on, vaikka juhlassa juodaankin snapseja ja lauletaan snapsilauluja, vuosijuhla ei muistuta sitsejä millään muulla tavalla eli käyttäytyminen on arvokkaiden juhlien etiketin mukaista.

ETIKETTI:

Pääjuhlan aikana pöydistä ei ole soveliasta nousta ennen kuin pääruoka on nautittu ja juhlien juhlamarsalkka myöntää konferenssin, eli tauon. Snapsilaulujen jälkeen skoolattaessa herrat skoolaavat ensin oikealle, sitten vasemmalle ja eteen. Daamit puolestaan ensin vasemmalle, sitten oikealle ja eteen.

Pääruokaa seuraavan konferenssin aikana on luvallista nauttia povitaskuista ja pikkulaukuista löytyvien taskumattien sisällöistä. Useimmiten paikka, jossa herrat ja daamit nauttivat omia taskulämpöisiä snapsejaan on naisten vessa. Konferenssin alkaessa juhlamarsalkka ilmoittaa ajan, jolloin konferenssi päättyy ja sitä tulisi noudattaa. On kohteliasta olla viivyttämättä illan ohjelmaa tai olla tulematta pöytään kesken ohjelmanumeron. Pääjuhlan ollessa loppusuoralla on vapaan sanan aika. Sen aikana jokainen juhlavieras voi halutessaan lausua tervehdyksensä juhlivalle yhdistykselle. Pääjuhla päättyy tansseihin.

ETIKETTI:

Illalliskortin takana on tanssilista. Herrat voivat varata juhlan aikana tansseja daameilta, joten on syytä pitää huoli, että povareista ja pikkulaukuista löytyy taskumatin lisäksi myös kynä.

Tanssit koostuvat aluksi tutuista vanhojentanssikappaleista kuten Kehruuvalssi, Pas d'Espagne ja Cicapo. Näiden tanssien välissä tai niiden jälkeen seuraa myös ”perusvalsseja”. Aivan lopuksi orkesteri saattaa soittaa myös hieman menevämpää musiikkia. Tanssien loppupuolella alkaa siirtyminen jatkopaikalle.

Jatkot ovat yleensä salaisessa paikassa. Jatkoilla voi heittää etikettisäännöt pois mielestä ja pitää hauskaa. Jatkoilla on yleensä elävää musiikkia, pientä iltapalaa ja hieman myös kurkunkostuketta sekä omakustanne hintaan, että juhlivan yhdistyksenkin puolesta.

ETIKETTI:

Jatkoilla ei ole etikettiä.

Jatkot saattavat kestää aina seuraavan aamun silliaamiaiseen asti. Useimmiten juhlaväki käy kuitenkin jatkojen ja silliksen välissä virkistäytymässä. Silliksen tarkoitus on jatkaa hieman juhlatunnelmaa, nauttia hyvästä seurasta ja syödä tietenkin hyvin sekä nauttia palauttavia juomia. Useasti silliksen pitopaikkakin saattaa olla salainen. Sillis saattaa jatkua myöhään iltaan tai vain muutaman tunnin. Virallista päättymisaikaa ei siis ole, vaan se riippuu juhlijoista.

ETIKETTI:

Sillikselläkään ei ole etikettiä.

www.000webhost.com